Konsten att baka mormorbröd

På julen är ”mormorbröd” ett måste. Receptet på dessa siraps- och råglimpor kommer från min mormor, som fått det av sin mormor. Enkelt uttryckt kan man säga att det inte är helt enkelt att uttyda. ”Anis och fänkål 5+5” står det tex. Fram till förra året var det alltid mormor som gjorde mormorbrödet, men mamma och jag tog över stafettpinnen och skulle igår baka brödet för andra året i rad.

Det var som på film. Men inte en skimrande, mysig film i bästa Hollywood-julstämning utan snarare en korkad komedi med Adam Sandler i huvudrollen.

Det började med att mamma glömt köpa mjölk. 7 dl var vad som fanns, så vi fick räkna om receptet efter det. Vi glömde smälta margarinet och när vi sedan lyckas hälla i 1,5 kilo rågsikt istället för 1,5 liter var katastrofen total. Bara att ge sig ut i snöovädret och handla.

Andra gången gick det bättre. Lite i alla fall. Det blev liter istället för kilo av rågsikten. Men vi tog fortfarande 1,5. Trots dubbel sats denna gång.

Nåja, efter mycket kladd och svordomar och rengöring var det dags för bröden att åka in i ugnen!

Mormorbröd

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *