När någon skriker på hjälp

Vad gör man om någon skriker på hjälp?

Om jag såg en tant få sin väska ryckt, en tjej få en smäll av sin kille, en person bli misshandlad av flera eller liknande, skulle jag försöka hjälpa till eller försöka skaffa mer hjälp.

Men vad gör man när man inte vet vem som är the bad guy?

Ingenting, visade det sig.

För någon vecka sedan stod jag och väntade på en buss. Plötsligt hörs skrik och bråk och upp ur tunnelbanan kommer en ung kille springande. Efter honom kommer ytterligare en ung kille, som skriker ”fan, jag behöver hjälp här!”. Eftersom situationen var så otydlig – var det två kompisar som blivit fulla och börjat bråka? var det en mördare och en civilpolis? var det en älskare och en arg äkta make? var det en pokerspelare och en indrivare? var det ett vittne och en yrkesskurk? – gjorde jag ingenting.

Vad skulle ni ha gjort?
(Några minuter senare kom polisbilar, civilpolisbilar, polismotorcyklar etc).