Bröllopsresa del 2: New York

Trots att vi bara åkte från Island och trots att flygtiden bara var sex timmar blev det en lång resa. 16 timmar från att vi lämnade hotellrummet tills vi låste upp lägenhetsdörren på Manhattan.

Lägenheten ja. Vi hyrde en lägenhet via AirBnB några månader före bröllopet, och några veckor före resan kollade Johan Air BnB igen. Nu hade det dykt upp en del kommentarer om husrenovering som orsakade oljud, byggdamm och så vidare. Eftersom vi precis avslutat ett år av vidrigt renoverande kändes det förstås extremt illa. Vi kollade med lägenhetsuthyraren men nej nej, inga problem, de skulle vara färdiga. Det första vi såg var byggnadsställningar, men klockan var kväll så inget arbete pågick. Vi avvaktar och ser, bestämde vi. Nästa morgon: byggdamm, borrande, byggkillar utanför (de gardinlösa) fönstren. Här kunde vi inte bo. Så vi mailade till lägenhetsinnehavaren och gick ut en sväng.

Väldigt mysigt område! I the Village, ganska nära Meatpacking. Vi promenerade runt, tittade in i Apple Store, gick in i Chelsea Market och på vägen tillbaka köpte vi cupcakes på kända Magnolia Bakery. Jag jobbade i Chelsea Markethuset 2002, så kul att kika på det igen. Det var mysigt då, och ännu bättre nu. Jag älskar mexikansk mat och vi stannade till på ett litet hål i väggenställe och åt en fantastisk carne taco (Johan) och en underbar pollo quesadilla (jag).

Vi gick förbi ett hål i väggen: en carne taco och en pollo quesadilla. Godast någonsin.
Kollar huset jag jobbade i 2002

Tillbaka i lägenheten hade innehavaren svarat: vi kunde bo kvar med rabatt eller flytta och få alla pengar tillbaka. Vi valde att lämna. Lite brända av hyrda lägenheter kollade vi nu hotell. Hittade ett, bokade, och fick mail om att de inte hade några rum och att det var fel på bokningssystemet. Eftersom bokningen var för dagen gick det inte att avboka online, så jag bar tvungen att ringa, sitta i telefonkö osv. Stressigt och dyrt. Under tiden hittade Johan ett annat hotell, i Chelsea, nära Flat Iron Building. Så packa, hoppa in i en taxi och sedan var vi ”hemma”. Mycket av dagen gick åt till fix, men vi tog en tur till Grand Central också, shoppade i MTA-butiken, kollade in Apple Store och generellt hela fina byggnaden. Middag åt vi på en ganska dålig italiensk restaurang i närheten. (Jag vet ju att italiensk mat i USA är dålig, varför försöker jag om och om igen?).

Lördagen tillbringades i Brooklyn! När jag bodde i New York började delar av Brooklyn bli lite trendigt, men mest var det fortfarande farligt och en plats att hålla sig från (klasskompisen A bodde i Brooklyn och hon kunde aldrig åka hem sent på kvällen, utan fick sova hos någon av oss Manhattanbor då). Så är det ju verkligen inte idag. Vi åkte till Smorgasburg och Brooklyn Brewery. Smorgasburg är en stor ”matloppmarknad”. Ett gäng försäljare säljer mat på en äng helt enkelt. Roligt med så många val (ca hundra enligt sajten) och kul att de sålde små portioner så en kunde testa flera olika. Gott och kul, men kallt! Vantar var ett måste och ändå frös vi. När vi ändå var i Brooklyn gick vi till Brooklyn Brewey. I min värld ”tråkig rolig öl”, alltså standard, men ändå bra. Vi hade hört att det bara var att gå dit för att få en rundtur, men nja. Det kostade inget, men det var oerhört mycket folk. Först stod vi i kö i en halvtimme för att få komma in, och sedan skulle vi köa en halvtimme till för att få köa till biljettsläpp. Om vi fick biljetter skulle vi behöva vänta en och en halvtimme innan vi fick gå vidare. Nej tack. Tvingade Johan att köpa en öl när vi ändå var där (endast öl såldes så jag fick titta på). En extrem ljudnivå och inget att titta på, det var en lada med öldrickande människor. Inte så spännande. Tillbaka till Manhattan!

Besök på Brooklyn Brewery

I bröllopspresent av J fick vi 100 dollar på Tortilla Flats, en fantastisk restaurang vi åt på när vi var här 2008 (kvällen då Obama blev president), och som jag tipsade J om när hon besökte New York några år senare. Underbar mat. Just eftersom vi hade avsatta pengar tog vi en pitcher Margarita, gjord på favorittequilan Herradura. Så gott! Och så mycket. Dessutom tömde killen vid bordet bredvid sin pitcher i vår när de gick. 1,5 pitchers på två personer var … mycket. Taxi hem fick avsluta dagen.

Söndag. Trots att jag bara bodde i New York ett halvår och trots att det var tolv år sedan har jag bra koll på vardagliga saker. Tex tunnelbanan. Många jag pratat med hemma säger ”i New York snörar man på sig sneakers och gör ett område per dag”. Det är säkert jättebra för dem, men vi beter oss som om vi vore hemma: åker kors och tvärs dit vi vill utan att planera att sker behöver ligga nära varandra. Mycket tunnelbana blir det med andra ord. Den här dagen åkte vi till Times Square. Omgjort sedan vi var här senast! Nytt är också Discovery’s Avengers-utställning. En interaktiv utställning om Marvels värld. När det öppnade var det uppbyggt runt tv-serien Agents of S.H.I.E.L.D men när serien floppade byggde man om utställningen och döpte om den till Avengers. Det var dock inte bytt rakt igenom så kändes lite ogenomtänkt. Efter lunch insåg vi att ville klämma lite på nya ipaden och vi åkte till Grand Central där jag köpte en. Sen tillbaka till Times Square: dags för bio! Interstellar i IMAX-salong. Middag intogs på New York Burger, fantastiskt gott!

Galet bra

Nästa dag besökte vi American Museum of Natural History innan vi köpte med oss en delilunch och gick in i Central Park. Varmt och fint väder! I parkens södra del finns ju Plaza och jag har varit nyfiken på nya Plaza Food Hall, en saluhall i källaren. Lite för mycket sweet och för lite savoury tyckte vi, men satte oss ned med varsitt glas champagne innan vi gick till Apple Store 5th Avenue så Johan också kunde köpa en iPad. Middag: på Smith & Wollensky. Här åt vi förlovningsmiddag för sex år sedan och nu återvände vi, och svärmor stod för notan i bröllopspresent. Restaurangen bjöd på prosecco som fördrink. Vi åt och drack gott och blev oerhört mätta. Det blir man på S&W.

Central Park

Tisdagen: allt kan inte vara glamour! Speciellt inte om resan pågår i en månad. Nu var det dags för tvätt. Vi packade kabinväskorna och rullade till närmsta laundramat. Mycket smidigt, även om det tog lång tid. Sedan åkte vi till Coney Island. Jag har varit där förut, men det var många år sedan och Johan hade aldrig varit där. Det var väldigt nedgånget (fortfarande), eller kanske snarare bedagat. Eftersom det inte är säsong var det mesta stängt, men kul ändå. Och allid härligt att vara vid havet. På kvällen åkte vi till Upper East där jag bodde 2002. Tittade på huset (1252 Lexington Avenue) och åt middag.

Coney Island

Sista dagen i New York denna omgång ägande vi åt New York Public Library, marknad i Bryant Park och så gick vi på bio igen. Det blev den film som gick när vi kom till bion: Guardians of the Galaxy.

En Gutenbergbibel från 1455 på New York Public Library

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *