Bäst och mindre bra med bröllopsdagen

Vet att många som planerar bröllop läst denna bröllopsblogg, så vill sammanställa vad som var bäst och sämst med bröllopsdagen, så kanske ni får tips på vad ni ska tänka extra på. (Och så vill jag gärna ha detta sparat för min egen skull också :)).

Bäst:

 • Platsen: vigsellokalen var precis så fantastisk som vi trodde. Det kändes faktiskt magiskt.
 • Maten: maten var galet god. En gäst som passionerat hatar svamp ville gärna ha mer kantarellsoppa, vilket måste vara ett väldigt bra betyg.
 • Den personliga touchen: vi försökte vara personliga i alla val, och det blev jättebra. Färgkoordinerad tvål med vårt monogram, öl bryggt just för vårt bröllop, väska istället för brudbukett, 3D-utskrivet monogram i tårtan etc etc.
 • ”Uppträdandena” under vigseln. Att vi valde rätt musik och texter, och att de framfördes så bra.
 • Gästerna: vi saknade två äldre släktingar, en kompis och några tillhörande, that’s it. Så kul att nästan alla vi bjöd kom! Och att så många reste långt.
 • Kläderna: vi trivdes verkligen i våra kläder.
 • Toastarna: de tre vi hade valt var helt rätt. Det var vi förstås övertygande om, annars skulle vi ju inte ha valt dem, men det blev ändå bättre än förväntat.
 • Talen: vi har gäster som kan tala, så det blev mycket bra, men också kul att några oväntade höll tal.
 • Bildspelet: vi bad alla gäster skicka in sina bilder till en särskild mailadress, och så körde vi bildspel inne i festlokalen. Att bildspelet hela tiden syntes gjorde att folk ville skicka in bilder, och det blev en succé. Och roligt för oss: både att se bilderna direkt, men också att så många gäster bidrog med så många bilder. Ovärdeliga minnen förstås.
 • Hashtaggen: redan dag 1 av planeringen skapade vi en hashtagg, #jj2014. Alla gäster förstod kanske inte riktigt, men vi fick imponerade kommentarer och framförallt: det hjälpte oss enormt när vi dagen efter kollade igenom Facebook, Instagram och Twitter för att se vad gästerna postade.
 • Resan: vi satsade stort på resan, och var borta i 26 dagar. Fantastiskt!
 • Festen: jag hade verkligen väldigt, väldigt kul.
 • Stämningen/kärleken: sån extrem love bombing! Blir fortfarande alldeles varm när jag tänker på det.

Mindre bra:

 • Jag har problem med en fot och bröllopsvalsen blev verkligen inte bra. Det grämer mig lite att gästerna nog tror att vi dansade dåligt och inte förstod att jag inte kunde röra mig just då (senare bytte jag skor, skulle förstås ha gjort det innan).
 • Frukosten på hotellet på bröllopsdagen: så otroligt dålig. Vi hade en bild framför oss, men fick något helt annat. Den kom fel tid, så vi väcktes av den, den bestod av 1,5 juiceglas, 2 tunna skivor bröd, två ostskivor. Till två personer. Och när vi klagade fick vi ingen respons.
 • Tidsplaneringen under dagen: vi hade för mycket tid innan vigseln! Allt (sminkning, hår, påklädning, fotografering) gick mycket snabbare än planerat. Vi hade gärna gått upp lite senare eller bara haft en lugnare morgon istället. Men, förstås mycket hellre för mycket tid än att stressa.
 • Cateringfirman. Maten var fantastisk, men de klantade sig på mycket. Gömde dryck och vägrade servera den när folk bad om den (cider och alkoholfritt vin), trots att vi påtalat för både dem och gästerna att den drycken fanns. Städade inte som de skulle så min familj fick rycka ut på tisdagen när festlokalen ringde och var arga. Och de vägrar erkänna fel (men ja, jag har sett till att vi fått rabatt).
 • (Ett fel som bara vi märkte och som vi konstigt nog inte brydde oss om alls: tårtorna var helt fel. De såg ut som de skulle, men innehållet var inte alls det vi bestämt. Men där var faktiskt utseendet viktigast).

Sammanfattat: jag vill göra om det! Nu! Inte den årslånga planeringen, men själva dagen (och resan förstås). Jag har, som de flesta andra säkert, tyckt att det är en klyscha när folk pratar om hur härlig deras bröllopsdag var. Nu förstår jag.