Fatta medvetna val — tips till dig som söker jobb

Idag gästade jag Berghs School of Communication för att prata om rekrytering, HR och ledarskap. Tänkte att jag skulle dela med mig av mina absolut viktigaste tips när det gäller att söka jobb.

Fatta medvetna val. Vad är viktigt för dig när du söker ett nytt jobb? Lönen? Förmånerna? Värderingarna? Frihet? Pension? Något annat? Du har troligen inte samma prioriteringar när du precis flyttat hemifrån som när du blir förälder eller när du snart ska gå i pension. Vad är viktigast för dig just nu? Tycker du att semester är viktigare än lön, och bolaget erbjuder många semesterdagar, kör! Du kanske vill att det ska vara bolagets värderingar/din tjänstepension/annat, men är i en situation där lönen måste gå först. Låt den! Men ta dig tiden att göra ett medvetet val och fatta ett medvetet beslut. Då slipper du vakna upp efter tio år och inse att bolaget som du alltid trott tog hand om dig så bra inte gett dig tjänstepension.

Rekryteringsprocessen är till för dig också. När man söker jobb är det lätt att hamna i tankesättet ”jag måste ha ett jobb, jag måste imponera, jag måste xxx”. Absolut, du måste imponera, ha ett bra skrivet CV och göra bra ifrån dig på intervjuerna. Men du ska också få ut allt du behöver av processen. Bolaget har ett beslut att fatta: ska man erbjuda dig ett jobb? Men du har också ett beslut att fatta, se till att du har all info du behöver för att kunna fatta det beslutet.

Slarva inte. Det låter självklart, det borde vara självklart. Men jag har haft rekrytering som en av mina arbetsuppgifter i över 15 år och jag har fler gånger än jag kan räkna varit med om att få en ansökan som börjar ”Hej [största konkurrentens namn]”. Förhoppningsvis ryker du inte på grund av det, men får mottagaren in hundratals ansökningar måste man ju göra en första sållning på något sätt …

Tro inte att du är störst, bäst och vackrast. Du är en av flera kandidater, du är inte störst, bäst och vackrast. Jag har tagit emot ansökningar som handlat om att ”du kommer göra ett sånt stort misstag om du inte anställer mig!”, och ”jag vet att jag är precis ut från skolan, men jag är definitivt värd en lön på 80 000 kr per månad”. Ja, båda exemplen är verkliga.

Placera en dude på axeln. Som alla vet har kvinnor – generellt – lägre lön och dessutom en tendens att läsa jobbannonser som fakta. Står det att man ska ha fem års erfarenhet av något söker inte kvinnor jobbet om de har fyra och ett halvt års erfarenhet medan män söker jobbet även om de har tre års erfarenhet. Självklart är det inte rakt av baserat på kön, utan personlighetstyp, så mitt bästa råd: placera en typisk dude på axeln, och låt honom prata när du ska argumentera för dig själv, löneförhandla och sånt. (Jag fick det rådet för många år sedan, applicerade det och ökade min lön med elva tusen över en natt. Bra tips).

Imorse träffade jag engagerade studenter, fick väldigt bra frågor och jag fick ägna flera timmar åt att prata om det jag älskar mest. Superkul! Tack till Jasmin som rekommenderade mig och Jenny som bokade mig.